30 september 2022

Jaap Laureijs verlaat de coöperatie na ruim 18 jaar. En toch ook niet.


Waar Paul Kleijn ruim 23 jaar Technische Unie vertegenwoordigde, zette Jaap Laureijs zich maar liefst 18 jaar lang in voor de coöperatie. Hij kwam in 2004 binnen als stagiair, bleef hangen, beet zich vast in marketing en sales en werd in 2010 gevraagd om directeur te worden. “Het was een hartstikke mooie reis. Met nu een mooi moment om het stokje over te dragen.”

“Geen vaarwel, maar tot ziens”

Toen Jaap aan boord kwam, draaide alles nog om cv-ketels. De focus van de coöperatie, toen nog GasNed geheten, lag volledig op de verwarmingsinstallateur. “Er was geen enkele noodzaak om naar andere producten of diensten te kijken. De installatiebranche was nog erg overzichtelijk, er was weinig vraag naar meer. Had je een klus met elektra? Dan schakelde je een elektricien in. Vanaf 2009 is dit gaan veranderen, toen verduurzaming ‘een ding’ werd. Het begon redelijk ideologisch, maar onder invloed van allerhande economische en maatschappelijke ontwikkelingen, is het uitgegroeid tot een hoofdthema.”

Gedurende zijn loopbaan zocht Jaap steeds naar nieuwe manieren om installateurs te ondersteunen in de veranderende markt. Zo zag het label Bespaarinstallateur het levenslicht, een concept om installateurs te helpen om die markt te gaan bedienen. Het legde de basis voor successen op het gebied van warmtepompen en zonnepanelen.

“Momenteel zetten we in op ketensamenwerking met leden, groothandels en fabrikanten. En we zetten serieuze stappen op het gebied van laadpalen. Zo bewegen we mee met de markt en planten we steeds zo vroeg mogelijk zaadjes. Dat is altijd mijn filosofie geweest. Installatiebedrijven moeten meer doen dan alleen de vraag van vandaag beantwoorden. Maar gezien de waan van de dag, kunnen ze wel hulp gebruiken in het vinden van de juiste route.”

Gedenkwaardige momenten

Het meest memorabel aan zijn tijd bij Abel vindt Jaap de ledenvergaderingen. “Dat was ieder jaar voor mij een hoogtepunt. Je ontmoet elkaar en krijgt de kans om de achtergronden van leden te ontdekken. Pas dan ontdek je wat voor impact jouw inzet op hen heeft.”

Ook is Jaap trots op de groei in Abels inkoopactiviteiten. “Als je het inkoopvolume van 2010 vergelijkt met die van 2022, dan zie je dat die gigantisch gestegen zijn. En dat is met name te danken aan het goed weten te regisseren van de keten. Het betrekken van fabrikanten bij het proces en goede afspraken maken met hen. Maar ook juist door installatiebedrijven bewuste keuzes te laten maken in hun inkoopprocessen. Door samen te werken kun je ook samen groeien.”

“Ik ben ook ontzettend trots op het toevoegen van laadpaaldienstverlening,” voegt hij als laatste toe. “Dat is een ontzettend moeilijke business. In een relatief korte tijd hebben wij iets uit de grond gestampt waar andere partijen nu nog steeds mee worstelen.”

Toekomst van Abel

Op de vraag wat voor tip Jaap aan Abel zou willen geven voor de toekomst, antwoordt hij: “ Zorg dat je slimmer gaat werken, want dat heeft een doorlopend effect op je bedrijfsvoering. Vergroot de capaciteit van je team door onderhoud vraag gestuurd uit voeren en door het monitoren van installaties. Dit is een win-win voor opdrachtgever en installatiebedrijf ”

De krapte in de arbeidsmarkt heeft ervoor gezorgd dat installateurs overlopen van het werk. Jaap waarschuwt voor de stijgende energieprijzen. “Het is voor de klant niet meer enkel een kwestie van aansluiting vinden bij een installatiebedrijf. Het is nu ook de vraag of ze het überhaupt wel kunnen betalen. De diensten die wij leveren, zoals zonnepalen en warmtepompen, zijn erg aantrekkelijk bij hoge energieprijzen, maar vragen een flinke investering. Het is een taak aan Abel om te zorgen dat deze dienstverlening bereikbaar blijft voor mensen.”

Jaap wordt mede-eigenaar van een installatiebedrijf dat is aangesloten bij Abel. In die zin wordt hij nu dus ook mede-eigenaar van de coöperatie. “In die zin schuif ik van de ene naar de andere kant van de tafel. Het is geen vaarwel, maar tot ziens”, aldus Jaap. “Ik blijf betrokken en zal blijven meedenken, maar dan vanuit het perspectief van de installateur.”

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
In 3 stappen op weg naar volledig elektrische wagenparken
8 maart 2024
Abel maakt ondernemen rendabel
13 oktober 2023
2030 aan de horizon