15 september 2021

Onmisbare schakel tussen Abel & leden


Bestaande leden adviseren, potentiële leden bezoeken en vooral héél veel kilometers maken, dat is wat een accountmanager doet. Toch? Santino Scherpenborg is sinds 1 mei 2020 accountmanager bij Abel Installatie en geeft ons graag een inkijkje in de 4 kernactiviteiten.

Contact met Abel leden

Abel Installatie telt ruim 270 aangesloten installatiebedrijven. Ieder installatiebedrijf opereert zelfstandig en heeft zijn eigen klantenkring, maar staat sterker dankzij de centrale backoffice van Abel Installatie. Santino helpt installateurs het beste uit het lidmaatschap te halen. “We leggen het inkoopproces onder de loep en analyseren wat we kunnen verbeteren door in te zetten op ons kernassortiment. Veel en efficiënt inkopen is voordelig voor de aangesloten installateurs. Daarnaast wijs ik leden op onder andere de onderhoudscontracten, het warmteplan, e-mobility concepten, reclameondersteuning en verhuurconcepten. Vooral de verhuur is steeds interessanter. Vroeger was een cv-ketel duur, nu zijn dat de warmtepompen. Veel particuliere klanten hebben het geld niet direct beschikbaar, dus dan is huren een uitkomst. Voor onze leden is het een groot voordeel dat Abel de financiële risicodrager is.”

Op zoek naar nieuwe leden

Vaak zijn geïnteresseerde installatiebedrijven aangedragen door bestaande leden. Ook neemt Santino regelmatig zelf contact op met interessante installatiebedrijven. “Ik laat bedrijven kennismaken met Abel Installatie. Als er een klik is, gaan we dieper in op de voordelen van het lidmaatschap. Ik krijg snel door of een bedrijf bij de coöperatie past of niet. Vervolgens testen we of het lidmaatschap van toegevoegde waarde kan zijn op het gebied van inkoop en service. We maken een inkoopanalyse en prijsvergelijking, die ik vervolgens aan de installateur presenteer. Als we er beiden een goed gevoel bij hebben, zetten we het lidmaatschap in gang. Ik schrijf onze leveranciers aan en we regelen het intern in. De IT-afdeling neemt contact op om alles met de installateur door te spreken en de koppeling met het softwaresysteem – bijvoorbeeld Syntess – in te richten. We nemen ze aan de hand mee om ze vlekkeloos in de coöperatie op te nemen en binnen twee weken operationeel te zijn. Twee maanden na de ingangsdatum voeren we een nieuwe analyse uit en scherpen we verder aan.”

In gesprek met partners

“Ik voer wekelijks gesprekken met fabrikanten om de relaties te onderhouden. Zo blijf ik op de hoogte van productinformatie, de visie en de ontwikkelingen die in het verschiet liggen. Ik deel informatie nadien ook met onze leden. Ze moeten weten wat er speelt in de installatiebranche”, aldus Santino. “Daarnaast kunnen zij ons aanschrijven voor nieuwe projecten. Een win-win situatie dus. We zijn momenteel druk bezig met de introductie van nieuwe leveranciers. Het kost veel tijd om vanuit beide partijen een goede relatie op te bouwen. Zowel met de organisatie als met de leden. Ook krijg je te maken met zaken, zoals projectafspraken en nieuwe prijsstellingen.”

Achter de schermen

Naast de vele klantbezoeken is Santino ook veel achter de schermen bezig met het verkennen van de markt. “Er is enorm veel data beschikbaar, dus daar zijn we veel mee bezig. Niet alleen met prijsvergelijken, maar ook met het analyseren van de markt, onze leden en fabrikanten. Voor onze leden analyseren we gegevens, zoals de bedrijfsgrootte, de inkoopcapaciteit en de segmenten waarin ze werkzaam zijn. Daarnaast nemen we de marktkansen met betrekking tot e-mobility onder de loep. Het aantal (semi)publieke laadpunten voor elektrische auto’s stijgt enorm. Dit biedt mooie kansen voor installateurs.”

Benieuwd wat wij voor uw installatiebedrijf kunnen betekenen?
We brengen graag in kaart op welke vlakken u winst kunt behalen. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met Santino Scherpenborg via 06-22941740 of santino@abelinstallatie.nl. Hij neemt graag de tijd om u uitgebreid te informeren.

Gerelateerd nieuws


6 juni 2024
Abel Golfevent 2024
8 maart 2024
In 3 stappen op weg naar volledig elektrische wagenparken
8 maart 2024
Abel maakt ondernemen rendabel