9 juni 2023

Hoe TEB Vakschool het personeel van vandaag én morgen scherp houdt


Personeelstekort is een zorg voor de gehele installatiebranche. Volgens Erwin Cornelissen, directeur bij TEB Vakschool, biedt onderwijs een uitkomst binnen deze kwestie. Erwin: “Houd het kennisniveau van je personeel op peil en maak zij-instromers bewust van het toekomstperspectief dat de installatiebranche te bieden heeft.”

Wie de loopbaan van Erwin Cornelissen onder de loep neemt, ziet dat onderwijs hier een prominente rol in speelt. Eerst als samensteller van opleidingsplannen bij Saman Groep, daarna als opleidingsadviseur bij Installatiewerk. Erwin is sinds anderhalf jaar directeur bij TEB (Techniek en Bedrijf), een vakschool voor installatie- en elektrotechniek opgericht door werktuigkundige en elektrotechnische installatiebedrijven. Inmiddels kent TEB ruim zestig leden die het bedrijf ontzorgt in het begeleiden en praktijkgericht scholen van BBL-leerlingen.

Dankzij trainingen voldoen aan regelgeving

Eén van de trainingen die stormloopt, is vakmanschap CO. Met de ingang van de Gasketelwet in april ervaarde Erwin hier hectiek, ondanks het meermaals uitstellen van de wet. “Veel bedrijven hebben de situatie verkeerd ingeschat. Het staat in het bouwbesluit, je kunt er niet omheen. Dat heeft ervoor gezorgd dat deze cursus ook na invoering van de wet nog steeds volgeboekt is.”

Erwin waarschuwt voor het ontstaan van een soortgelijke situatie als rondom de Gasketelwet. “De regelgeving rondom waterzijdig inregelen van warmteafgiftesystemen wordt strenger. Het wordt verplicht dat dit in balans is met het verwarmingstoestel. Bij zo’n 80% van de installateurs ontbreekt de juiste kennis. Daarom zijn wij bezig met het opzetten van een cursus ‘Vakmanschap Inregelen’ volgens de norm van InstallQ.”

Hoogst mogelijke kennisniveau

Onlangs opende TEB de deuren van een splinternieuwe locatie in Den Bosch. In samenwerking met WIJ-techniek organiseerden zij in maart een open dag. “Ondanks dat wij weinig zij-instromers op bezoek kregen, spraken wij wel een twintigtal niet-leden. Zij waren positief verrast door wat TEB te bieden heeft aan leerlingen”, vertelt hij. “Ik ben van mening dat het personeel ambassadeur is van je bedrijf. Wil je hen binden aan jou en de branche, dan moet je het hoogst mogelijke kennisniveau aanbieden. Dat doe je door je personeel continu bij te scholen. Dat maakt TEB een interessante partij voor hen.”

Het aantrekken van zij-instromers blijft een uitdaging. Toch lijkt Erwin hier een formule voor gevonden te hebben. “Ik ben altijd heel concreet in gesprekken met leerlingen en ouders. Je moet zijinstromers bewustmaken van het perspectief dat de installatiebranche biedt. Bijvoorbeeld dat de kans groot is dat je uiteindelijk een huis kunt kopen met een baan in de techniek.”

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Waardevolle samenwerking met Smappee en Alius
13 oktober 2023
Techniek Nederland en Wij Techniek: Incompany-traject en Techathon stimuleren innovatie
17 augustus 2023
Samen bouwen aan minder uitstoot met Boels Rental