30 maart 2017

Bijzonder project: Ultra-duurzame Volvo garage


Hoe Derksen Installatietechniek BV hier een duurzaam steentje aan bijdroeg

Volvo dealer Harrie Arendsen in Hengelo is het meest duurzame autobedrijf van Europa. Het klimaatneutrale pand komt voort uit de duurzame droom van de Overijsselse ondernemersfamilie: Derksen Installatietechniek hielp met volle overtuiging mee deze droom te verwezenlijken.

 

Per april 2017 huist het bedrijf van de familie Arendsen in het energieneutrale en volledig BREEAM gecertificeerde nieuwbouwpand. Hun oude pand was toe aan verruiming, maar duurzaamheid stond nog hoger op de agenda. “Aan werkelijk alles is in duurzame zin gedacht”, vertelt Frank ten Broek, directeur-eigenaar van Derksen Installatietechniek BV uit Beek (GL). “Wij waren verantwoordelijk voor de aanleg en aansluiting van elektra, databekabeling, brand- en inbraakbeveiliging, verlichting, het plaatsen van laadpalen en domotica. Een enorme klus voor een relatief klein bedrijf als dat van ons.”

 

Pak die prachtklus

Hoe Frank ten Broek aan deze prachtklus kwam, heeft alles te maken met – hoe kan het ook anders – een duurzame relatie. Frank: “Wij werken al jaren voor de familie Arendsen, dus de gunfactor was aanwezig. Wij handelen snel en kordaat, denken mee in alternatieven en oplossingen en hanteren korte lijnen binnen het bedrijf. Een werkwijze die wordt gewaardeerd. En andersom bewonderen wij het aanvliegen van een project als dit. De familie Arendsen legt de lat ontzettend hoog. Zelfs het moederconcern in Zweden is onder de indruk.”

 

Tref je maatregelen

Vanwege de omvang van het project en het hoge ambitieniveau, trof Frank ten Broek grondige maatregelen en voorbereidingen. “Ik heb een fulltime leidinggevende aangesteld die namens Derksen als aanspreekpunt fungeerde”, vertelt Frank. “Ook heb ik vijf mensen ingeleend waarvan er twee fulltime werkten aan het Volvo-project. Iedereen kreeg nieuwe apparatuur en nieuw gereedschap, zoals boren, ladders en helmen. Daarnaast was onze calculator minstens één dag per week aan het tekenen en (her)berekenen en was ik iedere week aanwezig bij de bouwvergadering. Mensen vrijmaken en verantwoordelijkheid geven is een must in dit soort trajecten.”

 

Van het één komt het ander…

Dat er uit dit project meer werk voortvloeit voor Derksen Installatietechniek staat voor Frank ten Broek buiten kijf. “Meewerken aan de totstandkoming van een volledig BREEAM gecertificeerd gebouw staat goed op het CV van ons bedrijf. Daarnaast werken we prettig samen met de aannemer. Ik verwacht dat we in de toekomst vaker gaan samenwerken. Wij zijn in ieder geval altijd in voor een uitdaging.”

Voor dit project zijn producten uit het kernassortiment gebruikt van Draka.

 


Nog enkele tips van Frank voor het managen van complexe projecten:

1. Lees mail consequent
“Er wordt veel gecommuniceerd via de mail. Je ziet of leest al snel iets over het hoofd. Werk je inbox dagelijks bij.”

 

2. Houd de inkoop scherp bij
“Bij dit soort projecten worden er wekelijks allerlei aanpassingen doorgevoerd. De leidinggevende ter plaatse moet de inkoop hierop afstemmen. Het is zaak dit nauwkeurig te noteren, anders snijd je je financieel lelijk in de vingers.”

 

3. Deel vorderingen via social media
“Wekelijks vliegt er een drone over de bouwplaats. En iedere twee weken legt een fotograaf de status van het gebouw vast. Wij plaatsen deze filmpjes en foto’s op onze facebookpagina. Het zorgt voor interactie en naamsbekendheid.”

 


 

Wat maakt de nieuwe Volvo dealer zo duurzaam?

De familie Arendsen heeft kosten noch moeite gespaard, zo blijkt uit enkele van de talloze maatregelen:

  • Het gebouw bevat veel glas, zodat de elektriciteitsbehoefte voor verlichting terug te brengen is tot dertig of veertig procent.
  • Op het dak van de showroom liggen 500 zonnepanelen.
  • Het tweede dak is een sedumdak. De kruiden die hier groeien worden gebruikt voor het eten dat wordt bereid in de lunchroom.
  • Speciale gerecyclede straatstenen halen CO2 uit de lucht.
  • De wasstraat kan het gebruikte water tot wel 200 keer reinigen en hergebruiken, wat jaarlijks 1.200.000 liter bespaart.
  • Van kunstofafval worden meubels gemaakt die worden verkocht in de lunchroom, vlaggen en banners worden tassen.
  • Waterbesparende maatregelen voor alle kranen, douches en toiletten (inclusief waterloze urinoirs) en hemelwater dat wordt hergebruikt ten behoeve van toiletten en de wasstraat.
  • Via gebouwbeheersysteem zelf bepalen waar licht brandt.
  • Een Volvo-tuin met groene oase, bijenhotel en kippenhok, waarbij de producten die hier uit voortkomen, worden aangeboden in de lunchroom.
  • Warmte- en koude opslag in de bodem en het dak (WKO)
  • Laadpalen voor auto’s, scooters en elektrische fietsen
  • Intelligent gebouwbeheersysteem: lucht, licht en temperatuur worden met sensoren geregeld.

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm