26 oktober 2020

Doordacht laadsysteem voor Apeldoornse parkeergarage


Veel gemeentes stimuleren elektrisch vervoer. Voor installatiebedrijven levert dit mooie kansen op. Zo kreeg Bisseling Installatietechniek de opdracht van de gemeente Apeldoorn om parkeergarage Koningshoeven te voorzien van 20 laadstations. Samen met Abel bracht Remco Bisseling dit uitdagende project tot een goed einde. Er werd een doordacht laadsysteem opgeleverd, bestaande uit 20 MENNEKES AMTRON Premium laadstations.

Remco Bisseling – Directeur Bisseling Installatietechniek

Remco Bisseling is al jaren specialist in duurzame en betaalbare laadoplossingen voor particulieren, overheid en bedrijven. “E-mobility maakte de afgelopen jaren een flinke sprong. We installeren diverse laadpalen voor de gemeente, maar ook voor bedrijven en particulieren in en rondom Apeldoorn”, vertelt Bisseling. “In parkeergarage Koningshoeven installeerden we in samenwerking met MENNEKES en Abel 20 laadstations inclusief energiemanagement. Ons meest uitdagende laadproject tot nu toe.”

Meten is wetenMennekes-amtron-laadstation

Voorafgaand aan de installatie voerde Bisseling voor een juiste verdeelinrichting een zevendaagse meting uit. “Wat zijn de belastingen en wat zijn de pieken? Voorafgaand aan de installatie voerden we een nulmeting uit om de mogelijkheden in de parkeergarage te onderzoeken. Je kunt wel 20 laadstations wíllen, maar is dat in de meterkast ook mogelijk?”, stelt Bisseling. “Op basis van dit onderzoek is de meterkast uitgebreid en installeerden we 20 laadstations met een maximaal laadvermogen van 22 kW gecombineerd met het slimme energiemanagement van MENNEKES. In de bekabeling is alvast rekening gehouden met toekomstige uitbreidingen. Dankzij de samenwerking met MENNEKES en Abel is deze opdracht een succes geworden. Bij MENNEKES konden we terecht voor technische ondersteuning. We hadden tenslotte nog niet eerder met deze laadstations gewerkt. Abel hielp ons op weg met de installatie en nam het gehele backoffice-systeem voor haar rekening.”

Gateways

De laadstations zijn middels 2 eMobility-gateways onderling verbonden in een netwerk. De gateways maken verbinding met de backoffice voor afrekening van de laadkosten. “Abel heeft dit systeem ingeregeld en monitort de laadsessies”, aldus Bisseling. “De gateways zijn de schakels tussen de backoffice en de laadpalen, maar ook tussen de laadpalen onderling. Zo wordt het laadvermogen automatisch aangepast aan de beschikbare hoeveelheid stroom, waardoor de stoppen op piekmomenten bespaard blijven.”


Robbin Becker – E-mobility Manager Abel Installatie

Wij helpen installateurs op weg en belasten ze zo min mogelijk met zaken die op de achtergrond gebeuren. Met behulp van energiemanagement zorgen we ervoor dat het energienetwerk optimaal wordt benut en laadstroom efficiënt wordt verdeeld. Dit is belangrijk wegens beperkt vermogen in parkeergarages. Daarnaast beheren we de laadsessies door middel van ons eigen backoffice systeem. Om de laadkosten gemakkelijk te verrekenen, betalen bezoekers middels een laadpas. Heeft de gebruiker geen laadpas, dan kan dankzij de direct payment functionaliteit met een creditcard worden afgerekend. Bewoners van de omliggende woningen kunnen met een eigen laadprofiel gratis laden; voor bezoekers geldt een laadprofiel met ingestelde tarieven. Bij vragen of storingen staan wij paraat om te reageren. Kunnen wij de klant niet verder helpen, dan is MENNEKES onze back-up.”

Edwin de Veen – Directeur MENNEKES Nederland

Laadstation-producent MENNEKES is sinds eind 2017 mobiliteitspartner van Abel Installatie en betrokken bij diverse landelijke en regionale projecten. “De gemeente Apeldoorn benaderde ons voor dit project. In overleg met Abel is een totaalpakket samengesteld: 20 hoogwaardige laadstations inclusief elektrische installatie en backoffice-systeem. Als partners zorgen we samen voor de best mogelijke laadoplossing en goede ondersteuning. Zonder grote operationele investering is er in de parkeergarage een betrouwbare en toekomstbestendige laadoplossing gerealiseerd, die naadloos aansluit op de overige energiegebruikers in de meterkast.”

Brandveiligheid in parkeergarages

Vanuit het land komen tal van vragen binnen bij de brandweer over de veiligheid van het parkeren en laden van elektrische auto’s in (ondergrondse) parkeergarages. “Elektrische auto’s worden regelmatig in één adem genoemd bij branden in parkeergarages. Dit komt door een gebrek aan kennis van de techniek in een elektrische auto. Uit internationaal onderzoek en praktijktesten blijkt dat een brand met een elektrische auto, vanwege een externe oorzaak, niet gevaarlijker is dan een brand met een diesel- of benzineauto. De brand is echter anders en vraagt om een andere aanpak inzake preventie en bestrijding”, aldus De Veen. Er bestaan nog geen richtlijnen of regelgeving waaraan parkeergarages wat betreft elektrische voertuigen moeten voldoen. “Toch vormen kwaliteitsproducten en een vakkundige installatie door gecertificeerde installateurs de basis van een betrouwbaar, brandveilig laadstation. Wij leveren producten die onafhankelijk zijn gekeurd door TÜV, op basis van de eisen in normen en keurmerken. Het professionele installatiewerk kunnen we vervolgens volledig toevertrouwen aan Abel en haar installateurs.”

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm