18 oktober 2018

Hoe duurzaam is Harm van Os?


Alle leden van Abel Installatie zijn in meer of mindere mate specialist in duurzame installatietechniek. Zo ook de Firma Freek van Os, dat zich al jaren bezighoudt met duurzame installaties in woningen en kantoren van klanten. Dit jaar was het eigen bedrijfspand aan de beurt. Wij kregen de primeur om mede-eigenaar Harm van Os – op de eerste werkdag op de nieuwe locatie – te vragen hoe hij zijn duurzame steentje bijdraagt.

Firma Freek van Os uit Voorschoten is in 1976 opgericht door Freek en Rien van Os. Inmiddels staat zoon Harm van Os aan het roer met zijn zus, neef en vader. Het familiebedrijf focuste zich de afgelopen jaren extra op duurzame projecten. Zo bouwden ze in Leiden een voormalig weeshuis om tot energieneutraal appartementencomplex. Daarnaast schept een ijsboerderij in Zoeterwoude ‘duurzaam ijs’ dankzij een warmtepomp die de ijsmachines koelt. “We bestaan dit jaar 40 jaar en mogen ons inmiddels specialist op het gebied van duurzame energieoplossingen noemen”, vertelt Harm van Os. “We hebben de afgelopen jaren veel kennis en ervaring opgedaan en combineren techniek en duurzaamheid op elk vlak. Als in de buurt iemand een warmtepomp overweegt, dan komt diegene eigenlijk altijd bij ons terecht. Wij staan met onze stand regelmatig op lokale markten en informatieavonden. Niet zozeer voor de verkoop, maar ook voor het beantwoorden van vragen en het demonstreren van duurzame installaties, zoals warmtepompen en zonnepanelen.”

Duurzame installaties

Als je je mond vol hebt van duurzaamheid, dan moet je daar zelf ook aan bijdragen, vindt Harm van Os. Met die gedachte realiseerde hij samen met zijn team een nieuw duurzaam bedrijfspand. “We hebben het gebouw casco gekocht en verzorgden zelf alle installaties. We verwarmen en koelen het pand met een warmtepomp die op 120 meter diepte aardwarmte oppompt. Daarnaast is het pand optimaal geïsoleerd, geventileerd met een WTW-unit en voorzien van triple glas en LED-verlichting. Zonnepanelen en laadpalen staan voor de komende jaren hoog op ons lijstje. De eerste elektrische bus en heftruck staan in ieder geval al klaar. Wij vinden dat je in deze duurzame transitie moet doen, wat je kunt doen. Daarnaast kunnen we nu uit eigen ervaring spreken en dat geeft klanten extra vertrouwen. In ons pand kunnen klanten door een glazen wand de technische ruimte bekijken. Veel mensen zijn daar nieuwsgierig naar en willen oplossingen met eigen ogen zien.”

Hergebruik regenwater

Firma Freek van Os werkt niet alleen duurzaam in het nieuwe pand, maar ook daarbuiten. Zo hergebruiken ze regenwater voor twee rioolontstoppingswagens. “Naast ons bedrijfspand groeven we twee kelders in van in totaal 70 kubieke meter. Daar is een deel van ons terrein en het dak op aangesloten. De wagens rijden allebei per dag zo’n 1000 liter water de deur uit. Als het in Nederland blijft regenen zoals het KNMI voorspelt, dan zouden we het hele jaar door alle verstoppingen met regenwater in plaats van kraanwater kunnen verhelpen. Zelfs in de droogste maanden.”

Tip voor installateurs:

“Als je zelf in de duurzame transitie gelooft, dan ligt er een grote markt voor je voeten. Ongeacht wat er vanuit de overheid precies besloten wordt. Ik zou zeggen: zet in op vergrijzing of verduurzaming. Langer thuis wonen is steeds meer een trend, dus daar ligt een markt. Wij hebben ervoor gekozen om ons op duurzaamheid te focussen. Ik denk dat je moet kiezen en niet allebei goed willen doen. Je zou bijvoorbeeld het uitvoerende deel zelf kunnen doen en het ontwerpen overlaten aan een andere partij. Beslis hoe je jouw mankracht op de beste manier kunt inzetten.”

Over het Abel lidmaatschap

Harm van Os is ruim twintig jaar lid van Abel Installatie, waarvan 5 jaar Inkoop. “Ik pluk er echt mijn vruchten van. Het leukste aan het lidmaatschap vind ik dat je andere installateurs spreekt en daar weer van kunt leren.”

Foto: Het aanboren van de aardwarmte bij de nieuwbouw met de burgemeester.

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm