23 oktober 2018

Luxe, gasloze appartementen in een authentiek jasje


Een voormalig hotel-restaurant in het historische havengebied van Middelharnis maakt plaats voor een 17-tal prachtige luxueuze appartementen en 3 unieke penthouses. Van Wijk Installaties & Constructies kreeg de eer om mee te werken aan dit bijzondere nieuwbouwproject, dat volledig in authentieke stijl wordt gerealiseerd. Abel Magazine sprak de trotse installateur Martin van Wijk over deze mooie klus.

Van Wijk Installaties & Constructies uit Goedereede is al jaren betrokken bij diverse duurzame projecten in het Rijnmondgebied en omstreken. Met ruim 100 jaar ervaring op het gebied van installatie- en constructiewerkzaamheden mag het bedrijf ook dit jaar een bijzondere opdracht op haar naam schrijven. Eigenaar Martin van Wijk en collega’s zijn al vanaf de ontwerpfase betrokken bij de bouw van de Parel van de Delta: een nieuwbouw appartementencomplex in de haven van Middelharnis. Het gebouw is ontworpen door de befaamde architect Friso Woudstra, die bekend staat om zijn unieke en luxueuze ontwerpen in authentieke stijl. Martin van Wijk: “De klassieke en karakteristieke uitstraling past perfect in de haven en is een eyecatcher voor de omgeving. We werken vaker samen met de projectontwikkelaar en aannemer van dit project, maar ik ben extra trots dat we voor deze klus gevraagd zijn.”

Nul op de meter

In het project staat één doelstelling centraal: energieneutraal bouwen. “We gaan deze prachtige appartementen geheel duurzaam realiseren met zonnepanelen, luchtwarmtepompen en wtw-units”, vertelt Van Wijk. “Duurzaamheid is een hot item in het nieuws en er wordt in deze regio veel ruchtbaarheid aan gegeven. Veel installatiebedrijven willen de handen er nog niet aan branden, maar wij zijn er direct ingestapt. Daardoor mochten we al in het voortraject meedenken en adviseren.”

Ongestoord genieten

De Parel van de Delta appartementen zijn zeer royaal opgezet en van alle gemakken voorzien. Zo is er in het ontwerp extra aandacht besteed aan het creëren van een of meer buitenruimtes per appartement. Om geluidsoverlast van de buitenunits van de luchtwarmtepompen te voorkomen, zocht Van Wijk bewust naar geschikte posities op het dak. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van geluidsabsorberende schotten. “We willen natuurlijk voorkomen dat een heerlijke zomeravond op het balkon verstoord wordt door het geluid van de compressors en ventilatoren”, vertelt Van Wijk.  

Complexe klus

Het bouwteam is momenteel bezig met de ruwbouw van het complex. Naar verwachting kunnen de bewoners de appartementen volgend jaar zomer betrekken. Tot die tijd is er nog veel werk te verrichten, maar Van Wijk kijkt uit naar de oplevering. “Het hele project is uitgetekend en begin 2019 starten we met installeren. Momenteel zijn we bezig met de leidingen, wat een project apart is. Omdat het een groot appartementencomplex betreft met wtw-units, komt er veel leidingwerk bij kijken. Daarnaast wordt een aantal appartementen uitgerust met meerdere badkamers, wat de constructie nog complexer maakt. Gelukkig hebben we de afgelopen 10 jaar veel ervaring opgedaan en flink geïnvesteerd in duurzame technieken. Daar plukken we nu onze vruchten van.”


Martin van Wijk, Eigenaar Van Wijk Installaties & Constructies

Van Wijk Installaties & Constructies is een middelgroot installatiebedrijf uit Goedereede dat in 1900 begon als dorpssmid. Inmiddels heeft de vierde generatie de leiding en is het bedrijf uitgegroeid tot een modern installatie- en constructiebedrijf. 

Het team van Martin van Wijk focust zich al geruime tijd op duurzaamheid en deed veel ervaring op met zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en ventilatiesystemen. Martin van Wijk: “We zijn 10 jaar geleden gestart met het opleiden van onze monteurs. Daar hangt een prijskaartje aan vast, maar nu implementeren ze de duurzame constructies met gemak. Bovendien beantwoorden we vragen van aannemers en ontwikkelaars al in een vroeg stadium. Installateurs die niet meegaan in deze duurzame transitie worden overgeslagen. Er is veel vraag vanuit de markt, zowel in nieuwbouw als bestaande bouw. Zorg dat je nu instapt, anders mis je de boot.”

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
Nieuw lid: E&B Techniekgroep
13 oktober 2023
Nefit Bosch en Struycken Installaties: Lokale expertise met internationale achterban
13 oktober 2023
Nieuw lid: Rutherm