23 maart 2018

5 tips om energielabel C te halen


Het kabinet eist dat alle kantoren (> 100m2) in 2023 minimaal aan de eisen van energielabel C voldoen. Kantoren met een slechter label (D t/m G) mogen dan niet meer worden gebruikt. Hoe speelt u hier als duurzame installateur op in? Met deze tips kunt u bedrijven in uw klantenbestand optimaal adviseren. 

1. Energiescan van het bedrijfspand:

Bied een complete energiescan aan: wat is het huidige energieverbruik, hoe komt dit tot stand en wat zijn de mogelijkheden om energie te besparen en bovenal om duurzame energie op te wekken? Maak op basis van de antwoorden een slim stappenplan richting 2023, zodat de klant elk jaar maximaal belastingvoordeel en subsidiemogelijkheden heeft.

2. Isolatie is de basis:

Bij de bepaling van het energielabel wordt streng gekeken naar isolatie. Ramen, kozijnen, muren, daken en entrees: een kritische blik op de isolatie kan al veel besparing opleveren. Neem dit mee in uw adviesgesprek, ook als u er niet direct iets mee verdient. Schakel eventueel een gespecialiseerd collegabedrijf in. Het vertrouwen in uw bedrijf neemt gegarandeerd toe, wat zich op de lange termijn zal terugbetalen.

 

 

3. Duurzaam verwarmen en koelen:

Veel logistieke bedrijven, werkplaatsen, productiebedrijven en kantoren gebruiken nog allerlei energieverslindende installaties voor verwarming, koeling en meer. Verdiep u in de materie en biedt slimme alternatieven aan. Zo zijn er industriële warmtepompen die een compleet bedrijfspand kunnen verwarmen. En productiebedrijven met strikte richtlijnen voor handhygiëne besparen bijna de helft op het energieverbruik voor warm water met een zonneboiler.

4. Zelf elektriciteit opwekken:

Hoewel er al bedrijven zijn met pv-panelen op het dak, lijkt het gros zich nog niet bewust van de kansen op dit vlak. Met een dak op het zuiden kan jaarlijks zonder problemen 150 kWh per m2 zonnestroom worden opgewekt. De opbrengst van een dak op het oosten of westen is nog steeds 125 kWh per m2. Energielabel C is dan zeker binnen handbereik, de vaste lasten dalen én er zijn verschillende interessante fiscale aftrekmogelijkheden.

5. Slim verlichten met LED: 

​​​​​​​LED verlichting met slimme sensoren bieden het beste licht in elke situatie, op elke werkplek én optimale besparing van energieverbruik. Is er niemand in het kantoorpand aanwezig, dan zal de verlichting niet branden en dus energie besparen. Gloeilampen en tl-verlichting vervangen door LED verlichting levert al snel een stroombesparing van 90% op.

Gerelateerd nieuws


8 maart 2024
In 3 stappen op weg naar volledig elektrische wagenparken
8 maart 2024
Abel maakt ondernemen rendabel
13 oktober 2023
2030 aan de horizon