Na ruim 18 jaar voor Abel te hebben gewerkt, heeft Jaap Laureijs een carrièreswitch gemaakt. Per 1 oktober is hij zelf in de ondernemersschoenen gestapt binnen de installatiebranche.
Zijn plek wordt overgenomen door Paul Kleijn: net als Abel Installatie stevig geworteld in Tilburg, maar met een groot landelijk netwerk binnen de branche. We spraken hem vlak nadat hij zijn ja-woord gaf. Wie is Paul Kleijn, waarom is hij de juiste man op de juiste plek, en welke ambities heeft hij met Abel Installatie?
Paul Kleijn werkte 23 jaar lang voor Technische Unie in tal van functies. De laatste 6 jaar was hij Manager Verkoopkantoor in Tilburg. De nieuwe functie bij Abel is voor hem een logische volgende stap. “Mijn volledige werkende leven staat in het teken van installatietechniek. Steeds weer vanuit andere invalshoeken. Na een opleiding elektrotechniek richtte ik mijn pijlen op functies als tekenaar, werkvoorbereider en projectleider. Vanuit die hoek kwam ik in aanraking met de commerciële kant van de business, wat steeds meer mijn interesse wekte. Na bij een elektrotechnische groothandel te hebben gewerkt, kwam ik in 1999 bij Technische Unie terecht. Daar kreeg ik telkens nieuwe kansen: in 2007 werd ik verkoopleider in Breda, in 2016 werd ik Manager Verkoopkantoor in Tilburg.”
“Mijn hart heeft altijd wel in techniek gelegen. Maar misschien nog wel meer bij de mensen die het moeten doen. Samen zoeken naar manieren om beter te worden, slimmer te werken, zakelijk gezond te blijven. Zo heb ik me binnen de regio Hart van Brabant ingezet om de energietransitie te concretiseren. In een project waarin gemeentes, installatiebedrijven, bouwbedrijven, fabrikanten tot structurele oplossingen moesten komen, vervulde ik de rol van bruggenbouwer. Zorgen voor overleg, maken van afspraken, ervoor zorgen dat het wordt opgevolgd. Precies dat wil ik ook voor Abel Installatie gaan doen.”
De installatiebranche heeft volgens Paul goud in handen, als het gaat om de energietransitie. Maar hij ziet veel installatiebedrijven worstelen met de praktijk. De techniek is complex, gesprekken met consumenten zijn ingewikkeld, het is duur en soms lastig te financieren. “De omvang en landelijke dekking van de coöperatie Abel Installatie biedt veel potentie. Ik vind het interessant om te gaan bekijken, hoe we de juiste bruggen kunnen bouwen. Zodat het voor alle betrokken partijen geen worsteling, maar een vloeiend samenspel wordt.”
Paul zal nauw gaan samenwerken met Ton Sprenger, iemand met wie hij vanuit zijn rol binnen Technische Unie al vaak om tafel zat. “Ik was landelijk verantwoordelijk voor de inkoopafspraken met Abel Installatie. Dus ik heb vaak met Ton gespard. Zelfs met verschillende belangen en meningen, kwamen we er altijd goed uit. Ik kijk dus erg uit naar een vruchtbare samenwerking.”
Paul Kleijn heeft heldere ideeën over welke kant hij op wil, maar gaat niet hard van stapel lopen. Allereerst gaat hij intern kennismaken met alle directe collega’s. En daarna stapt hij in de auto, en gaat hij langs bij zoveel mogelijk leden. “Informatie ophalen, voelen wat er speelt, mogelijkheden onderzoeken. Ik wil snappen hoe wij als organisatie de leden kunnen helpen in hun dagelijks ondernemerschap. Zodat we daarna gericht in gesprek kunnen met de juiste partijen, om ideeën te concretiseren. De kracht van het collectief moet het succes gaan bepalen.”